Pana acum cativa ani, oamenii nu acordau o atentie deosebita apei pe care o beau. Consumul apei de la robinet era frecvent in randul multor familii - reprezenta normalitatea perioadei de atunci. In prezent, insa, atitudinea acestora cu privire la alegerile pe care le fac pentru propria sanatate s-a schimbat, iar intrebarea tot mai des intalnita a devenit „Acest lucru imi afecteaza in vreun fel sanatatea?”. Astfel, si apa potabila este unul dintre subiectele de interes major.
Cu siguranta ca si tu ai tot auzit despre calitatea apei filtrate si despre efectele negative pe care le poate avea consumul de apa de la robinet, insa pentru a lua o decizie legata de sanatatea ta, este esential sa beneficiezi de o informare corecta si complexa. De aceea, in articolul de astazi iti prezentam o analiza comparativa intre apa de la robinet si apa filtrata.
Inainte de a incepe analiza propriu-zisa, este important sa stii ca exista o serie de calitati pe care orice apa potabila trebuie sa le indeplineasca. Acestea sunt criteriile de baza de care iti sugeram sa tii cont in alegerea apei pe care o bei:
In functie de aceste calitati esentiale, precum si tinand cont de alte criterii, vom prezenta in continuare caracteristicile principale ale fiecarui tip de apa: apa de la robinet, respectiv apa filtrata.
Desi tratamentul apei de la robinet a fost serios imbunatatit in ultimii ani, tot mai multi oameni continua sa opteze pentru apa filtrata, pe care o considera mult mai sigura pentru sanatatea lor, pe termen indelungat. Iata, asadar, care sunt principalele riscuri ale apei de la robinet, ii determina pe multi sa se orienteze fie la apa imbuteliata, fie la apa filtrata:
In apa de la robinet se regasesc minerale, precum calciu si magneziu, cu efecte pozitive asupra sanatatii noastre. Lucrurile, insa, se schimba in momentul in care acestea se acumuleaza in exces, iar consecintele pot fi grave.
Clorul si derivati ai lui, plumbul, diferite produse farmaceutice sunt doar cateva dintre substantele nocive care se regasesc in apa de la robinet. Acestea pot dauna sistemului digestiv, dar si sistemului nervos. Totodata, este de retinut ca se formeaza compusi organoclorurati - un rezultat al factorilor externi asupra clorului. In urma interactiunii dintre compusii organoclorurati si compusii organici naturali rezulta substante noi, care se acumuleaza in corp, ducand la probleme precum slabirea sistemului imunitar, afectiuni cardiovasculare, afectiuni ale tractului gastro-intestinal.
Amoniul si hidrogenul sulfurat din apa sunt raspunzatori pentru mirosul neplacut al acesteia. De asemenea, cantitatea excesiva de fier are drept consecinta distrugerea calitatilor organoleptice ale apei: culoarea ei devine maro, iar gustul se inrautateste semnificativ. Astfel, apa de la robinet nu indeplineste una dintre caracteristicile esentiale: gustul bun, lucru care ii determina pe multi sa renunte sa o mai consume.
Purificatoarele de apa ocupa un loc din ce in ce mai important atat in mediul casnic, cat si in mediul profesional, numeroase companii asigurandu-se ca angajatii lor beneficiaza de o apa de cea mai buna calitate. Printre avantajele cele mai importante ale apei filtrate se numara:
Clorul este unul dintre principalii inamici pentru sanatatea noastra, care se regaseste in apa de la robinet. Un filtru de apa, insa, reuseste sa elimine aceasta substanta nedorita. In plus, in apa filtrata nu se gaseste nici plumb, o alta substanta daunatoare. Cu alte cuvinte, riscul de contaminare este foarte scazut, spre deosebire de riscul mediu de contaminare, specific apei de la robinet.
Sau, mai bine spus, lipsa gustului si a mirosului. Inca de mici am invatat ca apa pura este incolora, insipida si inodora. Acest lucru se aplica si in cazul apei filtrate, care indeplineste, astfel, doua caracteristici esentiale ale apei autentice.
Asa cum ai aflat deja, apa reprezinta o sursa importanta de minerale, insa atunci cand ele se afla in exces, devin daunatoare sanatatii. Apa filtrata, insa, are marele avantaj de a pastra mineralele necesare organismului nostru, intr-o cantitate potrivita.
Chiar daca tratamentul apei de la robinet s-a imbunatatit in ultimii ani, oamenii opteaza din ce in ce mai des pentru apa filtrata, care elimina si cele mai mici riscuri pentru sanatatea lor si care intruneste calitatile cele mai importante ale apei autentice.