În cazul în care nu ai realizat până acum acest aspect, baia este, după dormitor, încăperea din casă unde îți petreci cel mai mult timp. O baie cu spumă și lumânări parfumate, un duș energizant cu geluri revigorante, o ședință de meditație într-o cadă cu apă caldă și muzica ta preferată sau o sesiune de machiaj ca ale vedetelor, indiferent de ce ți-ai propus să faci, baia rămâne camera unde te destinzi cel mai mult. De aceea, alegerea obiectelor sanitare ar trebui să fie un proces pe care îl parcurgi cu atenție și răbdare la renovarea băii sau la modernizarea acesteia cu doar câteva articole.
Ți-am pregătit mai jos toate sfaturile pe care le poți aplica atunci când vrei să îți transformi baia într-un loc magic. Iată ce trebuie să știi!
Clasicele căzi din fontă, sudate parcă de colțul băii, sunt depășite și lipsite de practică. Renunță la cada care ocupă cel mai mare spațiu al băii și montează o cabină de duș cu pereți din sticlă, mai ales dacă baia apartamentului tău este una nu foarte generoasă ca spațiu. Tot pentru băile mici soluția montării unui bideu electric chiar pe vasul de toaletă este o variantă excelentă. Dacă nu vrei să renunți la ideea de a te relaxa din când în când printre baloane de spumă și sare de baie, cumpără o cadă cu picioare, în formă ovală, care să lase impresia unui spațiu mai aerisit și mult mai modern.
Renunță și la bateriile de chiuvetă simple și anoste, pentru că noile tendințe în materie de obiecte sanitare îți permit să îți pui în aplicare cele mai inovative idei de amenajare a unei băi. Iar pentru un rezultat cu totul deosebit, alege pentru baia ta obiecte sanitare din inox, care vor da un suflu nou încăperii.
În timp ce foarte mulți sunt preocupați de detalii atunci când refac imaginea unei încăperi, majoritatea uită de cel mai important impact pe care îl are baia, și anume de amprenta lăsată asupra acestei camere de gresie și faianță. Până la urmă, cea mai mare parte a design-ului băii este reprezentat de culorile și formele în care sunt așezate plăcile de gresie și faianță, așa că alege pattern-uri moderne și nuanțe vii, care să transforme întreaga baie într-un spațiu unic.
Poți delimita zonele destinate anumitor activități pe care le poți face în baie. De pildă, zona căzii sau a dușului poate purta o altă amprentă decât restul încăperii, fiind reprezentată de nuanțe aprinse, care să atragă toate privirile. Zona în care ai montată chiuveta poate fi reprezentată și ea diferit de restul băii, cu ajutorul unor plăci de faianță diferite, dar care să păstreze stilul încăperii, și multe spoturi de lumină care să evidențieze acest colț al camerei. Desigur, plantele sunt binevenite, suspendate sau așezate pe rafturi deasupra ori în preajma lavoarului.
Deși achiziția unei căzi cu jacuzzi poate fi tentantă pentru oricine adoră băile lungi, această idee nu poate fi una întocmai bună în cazul în care încăperea unde urmează să fie montat un astfel de obiect sanitar este una îngustă. Alege să utilezi baia în funcție de dimensiunile acesteia și folosește cât mai mult spațiul vertical al încăperii. Altfel, impresia pe care o vei crea va fi una claustrofobă și deloc utilă.
Sau de a cui urmează să folosească baia respectivă. Starea de bine de care ar trebui să te bucuri de fiecare dată când pășești în baie poate fi atinsă cu ajutorul culorilor pe care le poți alege inteligent. Dacă baia are dimensiuni mici, optează pentru nuanțele foarte deschise la culoare, dar alege paletele de culori pe care urmează să le aplici în funcție de preferințele proprii. Dacă încăperea despre care vorbim este una generoasă, poți merge mai departe cu imaginația și poți crea chiar și zone de contrast în baie, folosindu-te tot de culorile pe care le iubești.
Baia trebuie să reprezinte spațiul în care reușești să te destinzi în fiecare zi după multe ore petrecute la muncă ori în trafic, așa că preocupă-te de amenajarea ei, pentru a te simți cu adevărat acasă.